Piatră decorativă în loc de gresie?

Tendința către sustenabilitate și alegerea produselor naturale, fie că vorbim despre alimentație, îmbrăcăminte sau materialele cu care decidem să ne decorăm locuința, sunt subiecte din ce în ce mai întâlnite în toate domeniile de activitate.

Dacă te-ai hotărât să redecorezi sau ești în proces de construcție a locuinței tale, cu siguranță te-ai confruntat cu întrebări legate de cum vei colora pereții, ce tipuri de draperii să alegi sau cum să armonizezi mobila cu restul accesoriilor din încăperi.

O decizie importantă este reprezentată de opțiunea de decorare pentru pereți și podea. Poți înclina pentru plăcile ceramice clasice, însă din ce în ce mai multe persoane aleg piatra decorativă de interior sau exterior, fiind un element care inspiră apropierea de natură. Cele două materiale (plăci ceramice și piatră) pot fi comparate în termeni de duritate, întreținere și rezistență.

Plăcile ceramice clasice primesc un strat superior pentru a fi sporită rezistența în timp, dar și pentru a conferi un aspect estetic asemănător altor materiale, precum lemn, metal sau chiar piatră naturală. Dacă vrei, însă, ca locuința ta să capete un aer cât mai natural, poți opta pentru piatră decorativă, atât pentru podea, cât și pentru pereți.

Dacă plăcile ceramice vin într-o gamă largă, dar cu un model prestabilit, avantajul pietrei naturale este acela că, fiind un element natural, nu există două pietre identice și posibilitățile de a le combina sunt nelimitate. Piatra naturală nu este compatibilă cu substanțele acide, de accea în curățarea și întreținerea ei trebuie să ții cont de acest aspect.

Dacă ești adeptul stilului minimalist, cu texturi cât mai aproape de natură sau, dimpotrivă, rafinate și moderne, poți opta să îți decorezi încăperile casei cu marmură sau ardezie. Piatra naturală poate fi folosită atât în interiorul casei, cât și pentru peretele exterior, scări sau pavaje.

Cum sunt realizate placajele din piatră naturala

Placajele din piatră sunt realizate ușor diferit în funcție de materialul ales, însă în esență, procesul de producție este similar, fie că vorbim de marmură, granit sau ardezie.

Marmura, de exemplu, este extrasă din zona muntoasă, cu ajutorul unor cabluri speciale care taie bucăți mai mici din rocă, pentru ca ele să fie separate și “feliate” în bucăți din ce în ce mai subțiri. Ulterior, aceste bucăți sunt lustruite printr-un mecanism gradual de abraziune, de la o acțiune foarte puternică la început, la una extrem de delicată în final. Când nivelul de lustruire dorit a fost îndeplinit, bucățile de marmură sunt transportate către distribuitori pentru fi comercializate.

De aici, marmura și orice alt tip de piatră naturală, pot fi dimensionate în funcție de preferințe și cantitatea necesară fiecărui cumpărător. De asemenea, având în vedere toți acești pași necesari în producția  placajelor din piatră, putem înțelege și prețul mai crescut față de plăcile ceramice clasice. Însă, de-a lungul timpului, a rămas în topul preferințelor multor persoane pentru designul locuintei sau amenajarea curții.

Tipuri de piatră naturala pentru podea (pardoseli)

Dacă alegi să folosești piatră naturală pentru podeaua casei tale, iată mai jos câteva exemple de modele din care poți alege, în funcție de caracteristicile tipului de piatră.

Granitul – este cea mai rezistentă și masivă rocă; acesta poate fi netezit printr-o acțiune abrazivă ușoară sau lustruit mai puternic; de asemenea, poate fi folosit și în stare naturală, fără nicio intervenție din cele exemplificate mai sus. Ai în vedere că deși este rezistent la apă și pete, este de preferat să fie deja sigilat cu un strat protector superior, întrucât textura sa este mai degrabă poroasă.

Ardezia – cu o duritate apropiată de a granitului, ardezia este o piatră care prezintă striații, aspectul său fiind acela al suprapunerii mai multor straturi fine, de diferite culori; acest lucru este datorat presării îndelungate asupra rocii în mediu, fapt care determină și duritatea sa crescută. Este recomandată totuși o protecție superioară prin impermeabilizare.

Limestone – este o rocă poroasă cu o densitate și rezistență medie. Este recomandată impermeabilizarea suprafeței pentru o durată de viață îndelungată. Este o rocă utilizată des în arhitectură, însă poate fi adecvată și căminului, amintind de arhitectura clasică.

Sandstone – este o rocă ce are aspect nisipos și este cunoscută popular sub numele de gresie naturală; este potrivită atât în interior, în aproape toate încăperile, dar se recomandă impermeabilizarea sa pentru că este o piatră foarte poroasă.

Avantajele pietrei naturale in amenajari

Stilul și eleganţa sunt două dintre caracteristicile pietrei naturale, reprezentând dintotdeauna un statement pentru cei care aleg să își decoreze astfel locuința.

Multe secole piatra naturală a fost considerată cel mai puternic și durabil material în construcții și, implicit, cel mai scump. Astăzi, procesele tehnologice moderne au reușit să perfecționeze continuu calitatea materialelor și să facă ca acest material să fie unul cu mult mai accesibil.

Un avantaj al acestui material este dat de faptul că, provenind din natură, din diferite cariere, două blocuri de piatră nu sunt niciodată identice, astfel că dacă alegi să folosești piatra naturală în baie sau bucătărie, fii convins că nu se va asemăna cu nicio altă baie sau bucătărie, deși materialul folosit este același.

Valoarea locuinței este mai mare în cazul în care este decorată cu piatră naturală, acest lucru fiind relevant în momentul în care dorești să vinzi proprietatea.

Este foarte important ca în momentul în care te decizi asupra pietrei naturale să te informezi, să te consulți cu specialiști în domeniu care te vor ajută să alegi tipul de rocă potrivit nevoilor și preferințelor tale. Nu în ultimul rând, aceștia te vor ghida în întreținerea ei, pentru ca tu să te bucuri cât mai mult de confortul casei tale.

sursa: https://observator.tv/social/piatra-decorativa-gresie-proprietari-alegere-279363.html

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *